Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS a TOP 09 zavedení otcovské dovolené nechtějí

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční ODS a TOP 09 nechtějí zavedení nároku otců na týdenní placenou dovolenou po narození dítěte, jak jej navrhuje vláda.

Úpravu chtějí z novely o nemocenském pojištění pozměňovacím návrhem vypustit. Sněmovna my mohla o předloze hlasovat po dnešním druhém čtení za dva týdny. Pojednává také o vyšší nemocenské pro dobrovolné záchranáře a o rozšíření nároku na sirotčí důchod.

Otcovská dovolená by podle pravicové opozice nezlepšila rodinné vazby ani rovnost mužů a žen, jak tvrdí kabinet. Vedle rozpočtových dopadů upozorňují ve zdůvodnění předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a Gabriela Pecková (TOP 09) taky na to, že živnostníci si často nemocenské pojištění neplatí, a na otcovskou dovolenou by tedy nedosáhli.

Stanjura v debatě uvedl, že otcovská by byla novou plošnou sociální dávkou. Stát by podle něho měl spíše motivovat zaměstnavatele, aby dbali na slaďování pracovního a rodinného života.

Muži by mohli podle novely nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Témata:  TOP 09 ODS těhotenství, rodina, děti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy