Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povinné trikolóry na vinných lahvích? Jurečka je proti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) vadí povinnost, aby čeští vinaři museli používat na vrcholu lahví povinné tzv. záklopky s českou vlaječkou.

Výrobcům dnes schválená novela vinařského zákona přikazuje použití logotypu na láhvi, konkrétně na záklopce však ne. Vlastnosti logotypu má podle zákona upravit prováděcí vyhláška, kterou připravuje ministerstvo zemědělství. Povinné značení logotypem přidali do novely zákonodárci ve třetím sněmovním čtení.

Návrh připravované vyhlášky se nelíbí prezidentu Svazu vinařů ČR Tiboru Nyitrayovi. Ministerstvo podle něj do vyhlášky schválně nenapsalo, kam a v jaké velikosti by se měla vlaječka umístit, bude tak možné normu obcházet. Může být tak malá, že si jí nikdo ani nevšimne, řekl ČTK Nyitray.

"Zásadně mi vadí povinné záklopky, povinné trikolory, které budou na vrcholu lahví. Jsou zde vinaři, kteří exportují své produkty, a tudíž není vždy asi z marketingového hlediska ideální, když tuto povinnost mají," uvedl pro ČTK Jurečka. Podle by mělo zůstat na svobodném rozhodnutí vinaře, zda chce logotyp na lahev umístit.

Témata:  Marian Jurečka víno Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy