reklama

Odpůrce normy - místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nepochybuje, že Senát ve čtvrtek schválení normy odhlasuje, rád by ale posunul její účinnost tak, aby z ní bylo možné odstranit absurdity typu zákazu kouření v botanických zahradách či celých areálů nemocnic.

Onkolog senátor ČSSD Jana Žaloudík má za to, že norma je dlouho přenášená a měla by být schválena co nejrychleji. Ať jsou Sněmovnou předložená pravidla jakákoli, určitě se usadí, míní.

"Už od středověku jsme opustili to, že bychom vyhazovali odpady na ulici, dokonce se staráme o odlučovače na komínech, dokonce kontrolujeme exhalace z dopravy a staráme se o životní prostředí, a tady v tom mikroprostředí si foukáme kouř sobě vzájemně, čímž většina trpí," uvedl Žaloudík na tiskové konferenci. Zákon je podle něj hlavně signálem pro mladé. "Mohl by mít dvě věty. Prostě vyměšování kouře, tekutin a pevných látek se nesluší na veřejnosti a druhá by mohla být, že peníze do tohoto vkládané jsou toxické," uvedl.

Kubera proti zákonu argumentuje především ochranou svobody rozhodování. "Je tady skupina lidí, která si myslí, že bude náš život regulovat od narození až do smrti, a jen ona ví, co je nejlepší dělat," řekl novinářům. Poukázal například na to, že ze zdravotního pojištění se léčí úrazy turistů a horolezců, horskou turistiku ale nikdo neomezuje. Připustil, že zákon bude schválen. "Klíčové je, že pokud by prošel pozměňovací návrh, aby byla účinnost pozměněna, tak by bylo možné opravit nesmysly typu, že v zoo se kouřit může, ale v botanické zahraně nemůže," uvedl.