reklama

Kritici dokumentu se obávají dopadů na průmysl, dopravu, zemědělství i každodenní život obyvatel. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes naopak řekl, že Česko se zavázalo ke snížení emisí už před pařížskou konferencí a dohoda nejde nad tento rámec. Kdy bude sněmovní diskuse pokračovat, není jasné.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého.

Milan Urban (ČSSD) tvrdí, že ačkoli obhájci dokumentu uvádějí, že se jedná o nevinný materiál, ve skutečnosti bude mít dalekosáhlé dopady. "Dokud nebude jasné, jakou strategii pro naplňování závazků využijeme, nelze je podporovat," řekl.

Podobně se vyjádřil Jan Zahradník z ODS, jenž zapochyboval i o souladu s ústavou. Za dohodou vidí politiku a ideologii. Sněmovna by měla po ukončení diskuse, do níž jsou nyní přihlášeni ještě dva poslanci, hlasovat o Zahradníkově návrhu na přerušení ratifikace. Pokračovat by mohla až potom, co vláda předloží rozbor dopadů dohody na ústavní pořádek a na hospodářství.