Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Menší e-shopy zřejmě zruší platbu kartou, důvodem je EET

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Řada menších tuzemských e-shopů od března, kdy pro ně začne platit elektronická evidence tržeb (EET), zruší možnost platby kartou, aby se této povinnosti vyhnuly. Implementace systému by pro internetové obchody byla totiž příliš nákladná.

ČTK to dnes řekl Michal Bilka, který má zavedení EET na starosti v největším tuzemském slevovém portálu Slevomat.cz. Platbu kartou využívá zhruba sedm procent zákazníků.

Stejný názor má i šéf Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška. Podle něj nyní čeká na provozovatele e-shopů velký úkol, jak k implementaci EET přistoupit. "Bohužel, musíme se obávat, že především menší e-shopy se rozhodnou raději on-line platby ze své nabídky stáhnout. To je samozřejmě krok zpátky, který poškodí také zákazníky. Ti u internetových obchodů oceňují rychlost a pohodlí nákupu, platby kartou on-line v posledních letech významně rostly," řekl ČTK Vetyška.

Podle Bilky navíc do dnešní doby finanční správa nevydala jasnou metodiku, jak u plateb přes různé platební brány postupovat. Doslovný výklad zákona podle něj znamená posílat údaje do EET už v okamžiku kliku na tlačítko zaplatit. V tu chvíli přitom není vůbec jasné, že platba projde. Druhý výklad říká, že stačí údaje do EET poslat až v okamžiku potvrzení platby ze strany platební brány. "V této nejistotě se tedy hlavně menším e-shopům těžko rozhoduje, jaké řešení zvolit. Očekáváme tedy, že vzestup podílu plateb kartou v českém e-commerce se letos výrazně zabrzdí," dodal Bilka.

Platbu kartou on-line podle údajů srovnávače cen Zboží.cz využívá sedm procent zákazníků, 35 procent Čechů preferuje dobírku, 32 procent využívá bankovní převod, pětina lidí platí při osobním převzetí.

Témata:  e-shopy elektronická evidence tržeb platební karty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy