Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: Česko chce bojovat proti zpřísnění držení zbraní, v EU ale nemá spojence

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při dnešních interpelacích ve Sněmovně přiznal, že je Česko v boji proti navrhované evropské úpravě o omezení držení střelných zbraní. Tato otázka je ale podle něj pro českou vládu významné bojiště.

S návrhem přísnější směrnice o střelných zbraních přišla Evropská komise koncem předloňského roku. Změnami se pokusila reagovat na teroristické útoky v Paříži.

Česko podle Sobotky pro svůj záporný postoj postrádá v unii spojence a zdá se, že Evropský parlament by mohl revidovanou směrnici schválit. „Zatím to předběžně příliš dobře nevypadá, protože se zdá, že hlavní frakce v Evropském parlamentu s tím návrhem spíše souhlasí," uvedl Sobotka.

S ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a s právníky se chce premiér poradit o možnostech, jak by Česko mohlo na směrnici reagovat. Návrh, který se podle Sobotkových informací ještě mění pro Česko kladným i záporným směrem, podpořit nemůže kvůli „řadě nedostatků, nelogičnosti, administrativní náročnosti a do značné míry i nesmyslnosti", uvedl.

„Nejbližší naší pozici je v tuto chvíli Slovensko, eventuálně tedy Švýcarsko, které ale není členem Evropské unie, určité styčné plochy nacházíme s Polskem a s Finskem. Tím je v zásadě okruh našich potenciálních spojenců definován," uvedl premiér.

Sobotka varoval před tím, že omezení vytvoří tlak na přechod části dosud legálních zbraní do nelegální sféry. "Tendence v tomhle směru už jsou patrné," poznamenal. Premiér taky upozornil na to, že směrnice by vyostřila nálady proti Evropské unii.

Témata:  Bohuslav Sobotka zbraně EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy