reklama

Zkušený diplomat a pravděpodobně budoucí český velvyslanec v USA Kmoníček také očekává, že Trump nebude příliš naslouchat svým poradcům. „Jeho prioritou nebude zahraniční politika, zaměří se spíše na tu domácí, ostatně jako většina amerických prezidentů," uvedl Kmoníček. „Pravděpodobně se bude pyšnit spíš tím, co v zahraniční politice neudělal nebo zrušil," domnívá se.

Aktivní prý bude spíš na domácí půdě, bude podle všech tří diskutujících však zároveň bude klíčovou otázkou Trumpova prezidentství vztah Spojených států, Ruska a Číny. Podle Vondry však nový šéf Bílého domu zvolí zcela opačný postup než jeho předchůdce Barack Obama. „Bude to transakční politika ve stylu něco za něco, je to obchodník," podotkl Vondra. Obama podle něj chyboval například snahou o smíření s Ruskem, aniž na oplátku něco požadoval.

Také Žantovský poukázal na oslabení zahraničněpolitického vlivu Spojených států pod Obamovým vedením. Varoval však před tím, že Trumpova snaha najít nový model fungování s Ruskem a Čínou může být nebezpečná pro Evropu. „Je otázkou, jakou cenu bude platit za zlepšení vztahů s Ruskem, a je otázka, jakou cenu bychom za to měli zaplatit my," podotkl.

Kmoníček také uvedl, že tě těžké odhadnout, jak konkrétně bude Trump v roli amerického prezidenta postupovat. „Dělá věci, které se nedělají, protože neví, že se nedělají. Jsem přesvědčený, že jeho poradci na něj velký vliv mít nebudou, protože na něj se působit nedá," myslí si.

Ředitel Knihovny Václava Havla Žantovský oponoval tím, že americký politický systém neumožňuje, aby se Trump choval stejně impulzivně a nevypočitatelně jako během předvolební kampaně. „Ten systém není vláda jednoho člověka, která závisí na jeho rozmarech," připomněl. Nečeká, že by Trump obě komory Kongresu i Nejvyšší soud dokázal něja zázračně obejít.