Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie chřipky pokračuje, počet nemocných v Česku stále roste

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Na celém území ČR pokračuje epidemie chřipky, nemocných je 1691 na 100 tisíc obyvatel. Dominujícím původcem zůstává virus typu A/H3N2. Počet nemocných roste především mezi dětmi do 14 let.

Počet nemocných, kteří mají chřipku nebo akutní respirační onemocnění, za týden vzrostl o deset procent. "Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Nejvyšší nemocnost zaznamenali hygienici v Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a Plzeňském kraji. I nadále hygienici doporučují vyhýbat se větším uskupením lidí a dodržovat základní hygienická pravidla.

Od začátku sezony do minulého pátku hygienici zaznamenaly celkem 72 závažných případů chřipky, převážně mezi lidmi nad 60 let. Kvůli chřipce zemřelo 21 lidí.

Epidemie se zpravidla vyhlašuje ve chvíli, kdy počet nemocných v ČR na 100.000 obyvatel přesáhne 1600 až 1700. Může se to ale v jednotlivých regionech lišit. "Důvodem jsou specifika daného regionu, jako je například věková struktura, zaměstnanost, čerpání nemocenské nebo dovolené v době nemoci a podobně," vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Chřipku nepřecházejte, hrozí komplikace

Záludnost chřipky spočívá v tendenci ke vzniku komplikací, které dále zhoršují prognózu onemocnění. Komplikace mohou být primární, vyvolané virem chřipky, nebo sekundární, vyvolané druhotnou bakteriální infekcí. Mezi primární komplikace patří např. velmi závažný chřipkový zánět plic. Rozvíjí se krátce po začátku onemocnění, dochází k rychlému zhoršování kašle a celkového stavu nemocného. I při včasné intenzivní péči umírá až polovina pacientů, varuje ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Primární chřipková pneumonie je naštěstí komplikace málo častá, může se však vyskytnout i u do té doby zdravého mladého člověka. Mezi další primární chřipkové komplikace patří myokarditida, perikarditida, myositida často provázená myoglobinurií, encefalitida nebo meningitida. Druhotná bakteriální infekce vzniká v důsledku rozsáhlé destrukce epitelu dýchacích cest způsobené virem chřipky. Mikrobi tak mají otevřenou cestu k průniku do dolních dýchacích cest, což může vést k bakteriální pneumonii. Zánět plic bývá častější u starších dospělých. U dětí se naproti tomu častěji vyskytuje zánět středního ucha nebo zánět vedlejších dutin nosních.

Témata:  chřipka nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy