Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na lékařských fakultách by mělo studovat více lidí, tvrdí Ludvík. Svoboda to vidí jinak

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Česko dlouhodobě řeší nedostatek lékařů v nemocnicích a ambulancích. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludníka (ČSSD) by byl ideální nárůst počtu přijímaných studentů lékařských fakult 15 procent. Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) ale oponuje, že toto opatření problém nevyřešní.

Konkrétní počty přijímaných studentů budou záviset na kapacitě učeben a laboratoří. Mohlo by jich být 150 až 200 ročně. Ludvík chce, aby lékařské fakulty neodmítaly z kapacitních důvodů uchazeče, kteří udělají přijímací zkoušky. "Musí se stanovit, co znamená udělat přijímací zkoušky. To musejí udělat univerzity samy," řekl Ludvík.

Na vzdělávání vyššího počtu studentů budou fakulty potřebovat 460 milionů korun, které jim musí zajistit ministerstvo školství. Tuzemské univerzity každoročně opouští 1050 absolventů, z toho je 820 českých, uvedl Ludvík.

Svoboda tento krok, který se vzhledem k délce studia a dalšího vzdělávání lékařů projeví za deset let, považuje za řešení následku, nikoliv příčiny nedostatku lékařů. Ti by se podle něj neměli věnovat tak širokému spektru činností jako dosud. Část kompetencí by měl převzít jiný zdravotnický personál. "Pořád to vychováváme stejně, lékař o všem rozhoduje," řekl bývalý přednosta gynekologické kliniky.

"Narazili jsme na konzervatismus českých lékařů, kteří se o své kompetence dělit nechtějí," uznal Ludvík. Například v noci podle něj slouží v tuzemských nemocnicích výrazně více lékařů, než by muselo. V zahraničí se to řeší příslužbami, kdy je lékař na telefonu. 

Nedostatek ambulancí je podle Ludvíka zejména v pohraničí. "Máme doktory strašně špatně rozmístěné. Dostupnost zdravotní péče v pohraničí je daleko horší," řekl. Plánuje o tom jednat se zdravotními pojišťovnami.

Témata:  Miloslav Ludvík zdravotnictví lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy