reklama

"Současná vláda potřebuje odbornou i politickou oponenturu, protože se jí nedostává ze strany opozice," řekl dnes novinářům předseda strany Matěj Stropnický.

Kromě expředsedkyně strany Jany Drápalové, která má v gesci životní prostředí, hradecký sjezd zvolil kunsthistoričku Milenu Partlovou stínovou ministryní kultury. Podnikatel Jiří Hlavenka má na starosti průmysl a obchod. Bývalá ředitelka odboru kontroly Ředitelství silnic a dálnic Milena Pošvářová se bude zabývat dopravou, Tomáš Nožička bude stínovým ministrem práce a sociálních věcí.

Zahraničí připadlo starostovi Prahy 4 Petru Štěpánkovi, který byl v týmu vyjednávačů o vstupu Česka do EU. Stínovou ministryní financí je Jana Johanisová a ministrem zdravotnictví Jan Trnka. Bývalý liberecký primátor Jan Korytář, který reprezentuje Hnutí Změna, je stínovým ministrem pro místní rozvoj.

Strana zároveň proměnila své logo. Je jím velké písmeno Z v zeleném provedení, které má symbolizovat Zelené, změnu a zemi.

"Strana je velmi jednotná. Podařilo se ji spojit s odštěpenými hnutími," uvedl Stropnický. Hnutí Zelení se v minulosti od strany oddělilo a nyní zaniklo, aby obnovilo spolupráci se Stranou zelených. Hnutí Změna je úspěšné v Libereckém kraji.

"Navážeme na spolupráci, která se Stranou zelených dlouhodobě probíhá. Dvakrát jsme vyhráli komunální volby, uspěli jsme v krajských volbách a doufám, že uspějeme i do Poslanecké sněmovny," řekl Korytář.

O víkendu straníci nastínili hlavní vyjednávací půdorys pro případné partnery. Podle zelených je ohrožen liberální stát, protože hnutí ANO propojilo ekonomickou a politickou moc. Česká republika zároveň zaostává ve vzdělání a mzdami za okolním světem. Konkurenční doložka Česka skrze levnou práci by podle zelených měla přestat být vládní strategií.

Program strany se odvíjí podle principu ekologické daňové reformy. Velké firmy, které těží neobnovitelné zdroje, by měly mít vyšší daně. Naopak podporu by měly dostat formy podnikání, které přinášejí inovace a nezatěžují životní prostředí