reklama

Podle kardinálova webu jde o vyvrcholení zdravotních potíží, které duchovního trápili od jara 2016. „Ozývaly se bolesti z opěrného aparátu, které po rentgenech bolestivých kloubů byly označeny jako projevy degenerace opěrného aparátu. Na podzim podstoupil pro tyto potíže lázeňské léčení.  Po něm  došlo k výraznému zhoršení, kdy dominovala významná bolest a otok levého ramene,“ píše se na webu.

Problémy údajně vygradovaly na Štědrý den, kdy lékaři rozhodli, že je nutné kardinála Vlka hospitalizovat. Nakonec podstoupil také „celotělový PET CT vyšetření a následnou bronchoskopii, která potvrdila tumor plic s metastázemi do kostí.“

„Diagnózu přijal v klidu, a když mu ji sdělovali páni profesoři, byl to on, kdo je podepíral a ujišťoval, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít „tam”, je to nejsprávnější řešení. Páni profesoři byli trochu překvapeni…“ informuje Vlkův web.

Dne 20. ledna byl duchovní propuštěn do domácího ošetřování. Byl také předán do péče onkologické kliniky, kde pro jeho typ nádoru připraví chemoterapii.

Na informaci na Facebooku zareagoval také Vlkův nástupce kardinál Dominik Duka. „S velkým pohnutím jsem včera po návratu z Říma obdržel zprávu o vážném zdravotním stavu mého předchůdce na svatovojtěšském stolci. Kardinál Miloslav Vlk je v mých modlitbách i v mém srdci. Jsem rád, že má kolem sebe dobré pečovatele ze svého společenství. Jakmile to jeho zdravotní stav dovolí, hned jej navštívím,“ uvedl na sociálních sítích.