reklama

Stropnický zdůraznil význam NATO pro obranu České republiky. „Vzhledem k mezinárodní politické situaci, vzhledem k politickému vývoji v některých našich partnerských zemích bych rád zdůraznil, že pro obranu České republiky je funkční, silná a dynamicky se rozvíjející obranná aliance, čili NATO, tím zásadním kritériem," řekl Stropnický.

Severoatlantická aliance je podle něj pro bezpečnost Česka „alfou a omegou" a jakékoli zpochybňování této skutečnosti označil za hazardování s bezpečností země i občanů.

„Jsme v nové situaci také vzhledem k tomu, že budou v blízké době zahájeny jednání o brexitu," dodal ministr a zdůraznil význam strategického partnerství mezi USA a Velkou Británií. Doufá, že se na něm nic nezmění.

V souvislosti s nástupem Trumpa český ministr obrany také zmínil rostoucí tlak na evropské spojence, aby dávali více peněz na obranu. Stropnický poznamenal, že tlaku rozumí a že podobné hlasy zněly i od bývalého prezidenta Baracka Obamy nebo šéfa NATO Jense Stoltenberga. Spojenci by podle aliančních dohod měli dávat na obranu dvě procenta HDP. Česká republika v současnosti vyčleňuje kolem procenta. Podle Stropnického ale Česko patří mezi málo zemí, které v poslední době "razantně" zvrátily vývoj výdajů na armádu.

„Vzhledem k těm všem souvislostem se domnívám, že bude stoupat význam Spolkové republiky Německo," podotkl Stropnický. Ocenil, že ČR má s Německem uzavřeno strategické partnerství.