reklama

ČTK to dnes řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Spotřebitelům loni vodárny dodaly přes 80 milionů metrů krychlových vody. PVK má pražskou vodohospodářskou síť v nájmu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost.

"Letošní množství uniklé vody je nejnižší od roku 1996. Pravidelné kontroly sítě a odhalování skrytých úniků vody byly jedním z hlavních faktorů, jež se podepsaly na tomto úspěchu. Tím druhým pak bylo relativně příznivé počasí v zimních měsících loňského roku a tím i menší počet havárií," sdělil Mrázek. Ještě v roce 2000 činily ztráty vody 34,17 procenta a v roce 1996 dokonce přes 43 procent.

PVK v loňském roce zkontrolovaly 2905 kilometrů potrubí a nalezly 335 úniků vody. Při průzkumu a měření na vodovodní síti zaměstnanci vodáren hledají nejen místa, kde voda uniká, ale také monitorují tlaky a šumy na vodovodní síti, měří a analyzují průtoky vody a kontrolují funkčnost měřidel a redukčních ventilů.

Loni se stalo celkem 4500 havárií, což je o 177 méně než v předchozím roce. Havárií první kategorie, kdy je bez vody více než tisíc odběratelů, bylo 59. "Nejčastější příčinou byla koroze materiálu a pohyb půdy. Tyto dva důvody zavinily téměř 95 procent všech havárií," uvedl Mrázek.