reklama

Novela přisuzuje odpovědnost za kybernetickou obranu Česka armádní tajné službě. Předpokládá, že v případě krajní situace by zpravodajci mohli přistoupit i ke kybernetickému protiútoku. Zpravodajství by dostalo možnost připojit k zařízením provozovatelů sítí elektronické komunikace své vlastní "technické prostředky kybernetické obrany".

Ministerstvo obrany podle Sobotky na vládě ujišťovalo, že novela přílišný zásah do svobod neznamená. "Ale ve Sněmovně roste množství kritiků i z prostředí informačních technologií, kteří říkají, že ten rozsah pravomocí je příliš obecný," řekl dnes Sobotka novinářům před jednáním vlády.

Premiér si proto přeje, aby dnes novelu probraly špičky koalice. "Rádi bychom prověřili v rámci koalice i při jednání expertů, zda nejde o příliš velký zásah do svobod občanů," uvedl Sobotka. V poslední době podle něj přibývá opatření, která směřují ke kontrole.

Pravomoc umisťovat aktivní prostředky kybernetické obrany do internetových sítí kritizovalo tento týden Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). Mohla by podle něj ohrozit bezpečnost Česka.