reklama

Podle policie Pfeifer vědomě šířil virus HIV. Kriminalisté našli minimálně tři muže, se kterými měl intimní styk a nemocní jsou také. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let.

"Navrhoval jsem, aby soud vzal pana obviněného do vazby z důvodu vazby útěkové a předstižné. Soud mému návrhu v plném rozsahu vyhověl," řekl ČTK státní zástupce Vladimír Jan.

Státní zastupitelství obžalovalo Pfeifera z osmi trestných činů. "Z těch nejzávažnějších bych jmenoval pokus zločinu těžkého ublížení na zdraví a přečin šíření nakažlivé lidské nemoci. Pan obviněný je ohrožen trestní sazbou v trvání pět až 12 let," doplnil Jan.

Pfeifer při vazebním zasedání vypovídal. "Vypovídal k důvodům, pro které vycestoval do Thajska, ale k věci samotné ne. To bude až předmětem hlavního líčení," uvedl soudce Ondřej Peřich.

Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo. "Je navrženo znalecké zkoumání právě proto, že v přípravném řízení nebyl přítomen. Je standardní, že by měl být zkoumán i s ohledem na jeho zdravotní stav. To, že je HIV pozitivní, tak tam bude potřeba zkoumat i z toho pohledu. Takže až budou znalecké posudky, pak bude hlavní líčení," vysvětlil Peřich.