Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupci jsme snížili a dál proti ní bojujeme, nesouhlasí Sobotka s výsledky analýzy

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko si v novém žebříčku vnímání korupce pohoršilo o deset míst a spolu s Kyprem a Maltou se umístilo na 47. příčce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k tomu řekl, že jeho vláda v posledních třech letech výrazně snížila korupci a snaží se proti ní bojovat i nadále.

Výrazný propad podle Tnasparency International (TI) odráží proměny korupčních problémů, kdy se pozornost vlivových skupin přesouvá od jednotlivých korupčních kauz, jako jsou předražené zakázky nebo dotační skandály, k přenastavení distribuce moci. "Oni už vlastně nemusí porušovat zákony, umí ovlivnit pravidla hry, aby legalizovali, co dělají," řekl novinářům ředitel české TI David Ondráčka.

Dalším důvodem, proč si Česko pohoršilo, jsou podle Ondráčka nedokonalé, nepřijaté nebo špatně implementované zákony. Posledním důvodem jsou podle TI nedořešené korupční kauzy, které se podle organizace soudcům nedaří rychle uzavřít.

"Pozitivní trendy započaly zejména u vlády Petra Nečase, která paradoxně na tomto skončila. Téma, které bylo v minulých letech do politického prostoru vneseno, se ale nyní vytrácí," řekl politolog Kamil Švec. Veřejnost se podle něj zaměřuje na korupci na centrální úrovni, přitom je mnohem častější na úrovni regionů.

"Výrazně jsme v posledních třech letech snížili korupci. A tato vláda není zatížena korupčními skandály, kdy by museli odcházet ministři nebo vysocí úředníci. Vláda se tedy snaží a je to spíše na hlubší analýzu, proč mají lidé tento pocit, protože boj s korupcí v ČR běží," uvedl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka korupce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy