Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé mýtné ovlivní i dopravu na českých silnicích, varují odborníci

Dálnice D52
Dálnice D52
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha - Německá vláda dnes schválila zavedení mýtného. Změna se podle ústředního automotoklubu (ÚAMK) zatíží i české silnice. Dražší německé dálnice budou auta zřejmě objíždět po lacinějších českých, případně budou některé úseky německých dálnic objíždět po silnicích nižších tříd v příhraničí.

Mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka varoval,že se to konkrétně může týkat okresních silnic v okolí Ústí nad Labem a Teplic. Například do Drážďan je možné jet nejen po dálnici, ale i přes Teplice, Dubí a Cínovec. Česko na konci loňského roku zprovoznilo chybějící část D8 na německé hranice.

Už od roku 2018 může hrozit, že lidé začnou tento úsek kvůli ceně německého mýtného objíždět, dodal mluvčí.

Ceny za desetidenní mýtné, které zřejmě bude využívat i řada Čechů, se mají pohybovat v závislosti na množství emisí, které daný vůz produkuje, v rozmezí od 2,5 eur do 25 eur (zhruba 68 až 675 korun). Nejdražší roční mýtné bude stát 130 eur (3500 korun).

Témata:  dálnice silnice mýtné Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy