Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NSS opět otevřel spor o dokumentaci k dešifrovací zakázce

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Sporem o kompletní zadávací dokumentaci k veřejné zakázce na dekódování šifrovaných datových komunikací se opět zabýval Nejvyšší správní soud (NSS). Soudci v lednu vyhověli stížnosti Tomáše Peciny, který dokumentaci dosud neúspěšně žádal od ministerstva vnitra.

Spor o dokumentaci trvá od roku 2014. Vnitro ji odmítlo poskytnout kvůli tomu, že obsahuje utajované informace.

Zakázka představovala součást boje s kybernetickými hrozbami. Měla přinést nástroje zejména pro určení typu šifrované komunikace a její následné dekódování.

Pecina neuspěl ani se žalobou u Městského soudu v Praze. V následné kasační stížnosti vyslovil pochybnost o smysluplnosti zakázky a poukazoval na veřejný zájem.

Pražský soud podle NSS chyboval, když žalobu zamítl, aniž sám přesně a spolehlivě zjistil obsah zadávací dokumentace. "Rozsudek nám dal za pravdu, že soud se musí s informací nejprve sám seznámit, než o správnosti jejího podřazení pod utajované informace rozhodne (navíc si povšiml, že správní spis předložený soudu není úplný), a stejně jako my upozornil, že odposlech šifrované komunikace nelze podřadit pod sledování osob a věcí," uvedl Pecina na svém blogu, kde také zveřejnil plné znění rozsudku.

"V dalším řízení si městský soud vyžádá všechny potřebné skutkové podklady k tomu, aby mohl rozhodnutí žalovaného komplexně přezkoumat, tj. aby mohl postavit na jisto věcný obsah veřejné zakázky, a tedy charakter stěžovatelem poptávaných informací," stojí v rozsudku NSS.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy