Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnisko ptačí chřipky na Strakonicku je v chovu Blatenské ryby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Strakonice - Zdroj ptačí chřipky, kteří veterináři ve středu potvrdili v Řitovízi na Strakonicku, se nachází v chovu společnosti Blatenská ryba. Ohnisko nákazy virem H5N8 je desátým evidovaným místem v Česku, celkem jich je jedenáct.

Veterináři utratí 6500 kachen. Společnost zatím nedokáže přesně vyčíslit škody, které jim tím vzniknou. "Je to pro nás velká rána z hlediska výroby. Teď je otázka, jaké budou výsledky odebraných vzorků od dalších našich kachen," uvedl obchodní náměstek Blatenské ryby Václav Milota.

Dodal, že firma má několik odchoven kachen. Některé kusy nežijí na rybnících a jsou v halách. Podle Miloty nákazu ptačí chřipky přinesly pravděpodobně divoké kachny.

Nemoc se objevila u volně žijících ptáků v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském a Olomouckém kraji. Ohnisek, tedy míst, kde ptáci uhynuli v chovech, okolo nichž veterináři vytvářejí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo, je zatím 11.

Blatenská ryba nahlásila úhyn zhruba 160 kachen v úterý a ve středu, na základě toho veterináři z odebraných vzorků dokázali určit, že jde o ptačí chřipku.

Témata:  ptačí chřipka veterináři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy