reklama

"Jsem přesvědčený, že bychom do budoucna měli vytvořit investiční fond při ministerstvu zdravotnictví, který by byl financován z části výnosu spotřební daně z tabáku a alkoholu," řekl Sobotka při otevření zrekonstruovaných prostor II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity.

Ročně by do fondu mělo putovat několik miliard korun. Podle premiéra nelze do budoucna spoléhat na peníze z evropských fondů, z kterých byly v minulosti některé investice především mimopražských nemocnic financovány. Navíc Praha jako bohatý region evropské peníze na tyto účely čerpat nemohla.

"Umíme skvěle léčit, ale potřebujeme také někde léčit," poznamenal Ludvík. Ministerstvo podle něj začne nyní připravovat koncepční materiál, který by popsal, jak vypadá investiční dluh nemocnic, jaké zdroje bude mít zdravotnictví v příštích letech k dispozici, a navrhnul řešení ve formě investičního fondu. Materiál by měla vláda podle Sobotky schválit ještě v tomto volebním období.