reklama

Jurečku na cestě doprovází mise Hospodářské komory ČR. „Českou 22člennou delegaci tvoří zejména firmy působící v oblastech exportu a importu zvířat, reprodukce zvířat, šlechtění skotu, produkce mlékárenských výrobků, ale i přípravků na ochranu rostlin," uvedla komora.

Ministr by měl jednat mimo jiné o možnosti vyšších vývozů hovězího do této země. České firmy v předloňském roce vyvezly do Turecka živý hovězí dobytek za 866 milionů korun, což byl meziroční nárůst o 640 procent.

Skupina do Turecka odletí v pondělí po poledni a vrátit by se měla ve středu večer. Jurečka by se měl zúčastnit česko-tureckého podnikatelského fóra, prezentovat své aktivity by měli zástupci České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

ČEB nyní řeší problém s tureckou rozestavěnou elektrárnou Yunus Emre, na kterou poskytla úvěr. Jednou z možností je, že banka celou elektrárnu získá. Pokud se problém nepodaří vyřešit, mohou náklady spojené se stavbou elektrárny dopadnout na české daňové poplatníky. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) už dřív odhadl, že náklady na státní rozpočet by mohly dosáhnout zhruba 15 miliard Kč.

Na konci minulého roku Turecko navštívil také šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se svým protějškem jednal o dvou Češích, které tamní úřady zadržely kvůli podezření z terorismu. Podle údajů české diplomacie se dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit, ale chtěla na území Sýrie ovládaném kurdskými jednotkami vybudovat polní nemocnici.