Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda zajistila kontrolu nad zdrojem vody pro Damašek

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrské vládní síly dnes převzaly kontrolu nad strategickým údolím Barada, kde se nachází hlavní zdroj vody pro metropoli Damašek.

Jde o součást dohody s povstalci, kteří oblast ovládali a nyní mají zaručen odchod. S odvoláním na zdroje libanonského hnutí Hizballáh bojujícího na straně syrské armády o tom informovala agentura Reuters.

Vláda se nedávno se vzbouřenci domluvila na opravě poškozeného zdroje, který nefungoval od konce prosince, takže se z něj voda dostávala jen k asi 70 procentům obyvatel Damašku a jeho okolí. Režim prezidenta Bašára Asada obviňoval rebely z kontaminace vody naftou. Povstalci naopak tvrdili, že vodovodní soustavu poničilo bombardování ze strany vládních sil.

Od 30. prosince panuje mezi syrskou vládou a umírněnými povstalci příměří, které zprostředkovaly Rusko, Turecko a Írán. Ozbrojenci, kteří v údolí Barada působí, nejsou podle Asada do dohody o klidu zbraní zahrnuti.

Témata:  Syrská krize Sýrie Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy