reklama

Pracovník by po dobu čerpání této dovolené neměl nárok na plat. Zástupcům koaličního hnutí ANO ani opoziční TOP 09 se návrh nelíbí. Poukazují mimo jiné na to, že ošetřovatelé by zůstali na poměrně dlouhou dobu bez příjmu.

Zavedení volna na ošetřování, ale placeného, navrhuje také ministerstvo práce. Takzvané dlouhodobé ošetřovné by trvalo až 90 dní, pracovník by dostával z nemocenského pojištění 60 procent redukovaného základu svého příjmu a zaměstnavatel by mu musel místo držet. Novelu o nemocenském pojištění by měla v pondělí projednávat vláda.

Cílem poslanecké předlohy je podle autorů podpořit péči o staré nebo vážně nemocné lidi v jejich rodině, aniž by se zaměstnanec musel obávat ztráty pracovního místa. "Institut je využitelný zejména v případech, kdy se stav rodiče například prudce zhoršil v důsledku závěrečného stádia nevyléčitelné nemoci a podobně," stojí v důvodové zprávě. Péče by se mohla vztahovat i na rodiče a prarodiče manžela nebo registrovaného partnera.

Poslankyně ANO Radka Maxová označila úpravu za dobře myšlenou, ale nedomyšlenou. Lidi na ošetřovatelské by patrně přivedla na úřad práce pro sociální dávky. "Vytvořila by se skupina chudých ošetřujících," řekla ČTK Maxová. Poukázala i na dopady na zaměstnavatele ohledně shánění náhrady. Záležitost by Maxová řešila zrychlením přiznávání příspěvků na péči, zkrácenými pracovními úvazky a dostatečným počtem terénních sociálních pracovníků a denních stacionářů.