Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude na úrovni Německa? TOP 09 představila dlouhodobou vizi

Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - TOP 09 chce do roku 2030 zvýšit životní úroveň Čechů, snížit zdanění práce a zavést v zemi společnou evropskou měnu. Je to součást střednědobé strategie Vize 2030, kterou dnes TOP 09 v Praze zveřejnila.

Za zásadní považuje zakotvení Česka v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, a i proto chce zvyšovat výdaje na obranu, aby země dostála svým mezinárodním závazkům.

"Chceme prosazovat zájmy střední třídy, tedy odpovědných lidí, kteří staví na svých znalostech," řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Chceme budovat společnost vzdělanou, soudržnou, konkurenceschopnou a bohatou," doplnil.

Podle něj chce strana strana zajistit, aby se do roku 2030 životní úroveň v Česku srovnala s Německem. "Český dělník, český technik, český vědec není o nic méně nadaný než ten německý. Jestliže opravdu využijeme veškerý tvůrčí potenciál, tak není žádný důvod, aby se během tří volebních dekád ty životní úrovně k sobě neblížily," řekl Kalousek.

Za základ pro konkurenceschopnost Česka považuje TOP 09 vzdělání. "Naše země nedisponuje žádným velkým surovinovým bohatstvím. Prosperita naší země stojí a padá se schopností přizpůsobit se možnostem, které přináší globální společnost," upozornil školský expert strany a senátor Jiří Růžička.

Podle něj musí vzdělávací systém studenty na novou situaci připravovat jinak než dosud. Je třeba zajistit, že studenti dokážou řešit problémy, spolupracovat a komunikovat v několika světových jazycích. Musí se také zvýšit platy učitelů. "Učitel by měl patřit k nejlépe placeným státním zaměstnancům," řekl Růžička.

Témata:  TOP 09 Česká republika politika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.