reklama

Snížení sazeb navrhla ODS i u malých nezávislých pivovarů, čímž chtěla podpořit tyto pivovary i rozvoj měst a okolních regionů. "Je čas snížit daně, můžeme to udělat, tento návrh má podporu celého trhu, všech profesních organizací," argumentoval předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle vlády by snížení základní sazby znamenalo u půllitru desetistupňového piva úsporu asi 0,30 Kč. Kabinet tak poukázal na to, že navrhované snížení nezaručuje pokles cen pro restaurace ani pro spotřebitele. Vláda také odhaduje roční výpadek příjmů z daně v následujících letech na 800 milionů korun, zatímco ODS odhadla čistý výpadek na 500 milionů ročně.

Vláda navíc uvedla, že snížením spotřební daně z piva by vznikla nerovnost ve zdaňování spotřební daní, která by mohla být chápána jako nežádoucí signál o politické vůli ke snižování i jiných sazeb spotřebních daní, například u lihu, pohonných hmot nebo cigaret.

Zpravodaj k předloze a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil vládní zdůvodnění negativního stanoviska za nekvalifikované, účelové a hloupé.

Kritiku si vysloužil i poslední argument vlády o vytváření nerovnosti ve zdaňování spotřebních daní. To je podle něj možné jen u zaměnitelných výrobků. "Hledat rovnost a nerovnost ve zdanění spotřební daní mezi cigaretami a pivem, to pardon jako, takovýhle nesmysl by snad nemohla napsat ani zkorumpovaná pakáž," prohlásil Kalousek.