reklama

"Pro mě je závěr vyšetřovací komise to, že 'české Palermo' vyhrálo," uvedl. Palermem jsou podle něj ČSSD, ODS či předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiš trvá na tom, že loňská reforma policie sloužila k tomu, aby rozprášila Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, protože si dovolil vyšetřovat korupci ČSSD.

Babiš připomněl, že Blažek byl ministrem spravedlnosti v době, kdy ÚOOZ vedený svým bývalým šéfem Robertem Šlachtou zasáhl na úřadu vlády i dalších místech v kauze týkající se mimo jiné blízké spolupracovnice tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (nyní Nečasové). "Leckterá strana má důvod nemít ráda orgány činné v trestním řízení," uvedl současný šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Pelikán považuje závěrečné hodnocení komise za tendenční. "Odráží se v něm značný střet zájmů, v kterém někteří členové komise jsou," řekl. Komise podle něj navíc překročila svůj mandát, když v rámci návrhů usnesení vyzývá vládu k přijetí některých opatření. Splnění úkolů by podle něj znamenalo pokračování toho, co započala reorganizace.

Hamáček podotkl, že Sněmovna reprezentuje demokratický systém země. "Komisi ustanovila právě Sněmovna, která také v demokratickém hlasování zvolila všechny její členy včetně předsedy," uvedl. Označování závěrů důkladného vyšetřování za šaškárnu považuje Hamáček za účelové a z úst člena vlády navíc za velmi nebezpečné.

Ministr financí je podle Hamáčka ze závěrů komise nervózní. "To je ale důsledek jeho vlastní očerňující a na nepravdách postavené kampaně, kterou okolo reorganizace policie před krajskými volbami sám rozpoutal s cílem poškodit politické soupeře," uvedl. Připomněl, že komise zprávu schválila jednohlasně, včetně člena za ANO Bohuslava Chalupy. "Vyzývám proto ministra Babiše, aby mírnil své budoucí výroky a za dnešní se omluvil jak vyšetřovací komisi, tak veřejnosti," dodal.