reklama

Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2. V pátém kalendářním týdnu poklesla nemocnost na 1776 nemocných na 100.000 obyvatel.

"Podle nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu na celém území ČR i nadále přetrvává plošná chřipková epidemie. Vzhledem k naznačenému poklesu nemocnosti lze usuzovat, že epidemie chřipky je již za svým vrcholem," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Pokles hygienici zaznamenali ve všech krajích kromě Ústeckého. Nejvíce nemocných ubylo v moravskoslezském regionu. Nejvyšší nemocnost je stále hlášena z krajů Jihomoravského, Zlínského a Plzeňského.

"Přestože někteří naši významní političtí, profesní i odborní představitelé nahlížejí na chřipku jako na banální virové onemocnění a i přes své zásadní neznalosti cítí z různých důvodů potřebu sdělovat své mylné pocity veřejnosti laické i odborné, je žádoucí na chřipku nahlížet obezřetně. Ta zde byla, je a i nadále bude a bez jakékoliv diskuse ji lze považovat za neviditelného zabijáka," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.