reklama

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to označil za polovičaté řešení. Po konci hlavní části neformálního summitu Evropské unie na Maltě řekl, že převedení Babišových firem do svěřenských fondů považuje za polovičaté řešení. "Vlk zákona se nažral, ale koza obchodních zájmů Andreje Babiše zůstala celá," uvedl předseda vlády.

Podle předsedy ODS Petra Fialy se Babiš Agrofertu zbavovat ani podle novely zákona o střetu zájmů nemusel. „Především zákon nenutí Andreje Babiše, aby někam převedl Agrofert, to dělá jenom proto, aby mohl Agrofert čerpat státní dotace a pobídky, takto je na to potřeba se dívat," řekl Fiala.

Vložení akcií do dvou fondů, které dnes Babiš oznámil, považuje Fiala za nejméně bolestivé řešení, za definitivní řešení problému střetu Babišových zájmů mu to ale nepovažuje.

„A teď to hlavní: měli bychom být spokojeni? Nehrozí už dál, že se bude nezdravě prolínat vliv ministra financí, šéfa jedné z vládních stran a majitele obrovského potravinářsko-chemického holdingu, jehož chod je na státu do určité míry závislý? Na hodnocení kroku Andreje Babiše je teď brzy. Bude totiž důležité sledovat, zda opravdu ztratí vliv na chod doposud svých firem – zvláště ve světle toho, že ve vedení svěřenských fondů zasednou lidé z Agrofertu a jeho partnerka. Liteře zákona tedy bylo vyhověno. Teď ještě, zda bude naplněn i jeho skutečný záměr,“ dodal Fiala. 

O Babišův střet zájmů se chtějí nadále zajímat TOP 09 i KSČM. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš dodal, že oligarchizace politiky je problém. „Nepřekvapilo nás, že se Andrej Babiš formálně odstínil od svého vlivu na Agrofert, ale téma to zůstává," řekl. Babiš podle něj zůstává dál velkým politickým i ekonomickým hráčem, který bude nadále v hledáčku komunistické strany. „Formálně byla naplněna litera zákona, pokud se ale tam (ve fondu) pohybují jeho nejbližší a rodina, do budoucna určitě (Babiš) vliv má," řekl.

Určitý vliv na Agrofert Babišovi zůstane, míní místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Ale to jsme říkali už na začátku, že je to pro nás nějaký etický princip, že on nemá být majitelem, pokud chce být součástí vlády," řekl. Strana podle něj neočekávala, že se všechno vyřeší pouze přijetím novely o střetu zájmů.