reklama

"Já žiju už 50 let s jednou partnerkou ... A myslím si, že ona má morální právo, aby se rozhodla, jestli chce, nebo nechce být první dámou. Zatím se vyjadřuje velmi skepticky, zatím nechce, zatím se mi ji nepodařilo přesvědčit, že závěr jejího života na Hradě by byl příjemný," řekl Kubera.

"To je velmi daleko," odpověděl Kubera na otázku, jestli bude kandidovat sám za sebe. Podle něj záleží i na tom, jaké rozhodnutí oznámí v březnu prezident Miloš Zeman, protože všichni možní kandidáti čekají na Zemanovo rozhodnutí.

ODS na tom není podle Kubery natolik dobře, aby mohla investovat 100 milionů do volební kampaně, ale její stanovy umožňují kandidátovi kandidovat za jiné uskupení nebo sám za sebe.

Ideálního kandidáta na funkci hlavy státu popsal pomocí přirovnání k mixéru. "Když do toho mixéru dáte Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana, tak vám vyjde kandidát, který může vyhrát. Ten kandidát musí mít tu vlastnost, že dokáže oslovit jak 'pražskou kavárnu', tak zaměstnance, tak nezaměstnance, dokonce i nezaměstnané," řekl.