Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá fáze EET se blíží. Bude znamenat konec pro desítky trafik?

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - 1. března se spustí druhá fáze elektronické evidence tržeb (EET), která se bude týkat obchodníků včetně trafik. A právě u nich mohou vyvstat potíže a hrozí, že jich desítky ukončí činnost.

Vyplývá to z informací od několika podnikatelů a neoficiálně to potvrzují i někteří jejich dodavatelé. Celkem je v tuzemsku přibližně 17.000 trafik. Podle místopředsedy představenstva distributora tisku PNS Jindřicha Kadeřávka v takto velkém množství trafik běžně nastávají změny, kdy prodejní místa zanikají a nová vznikají a nelze počátkem února říci, které provozovny skončí kvůli EET.

"Problémem mohou být technické a prostorové podmínky provozování jejich prodejny. Samozřejmě asi nelze vyloučit ani finanční náklady, i když to bude spíše účelové odůvodnění toho, že už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti," podotkl Kadeřávek.

"Zvýšil se mi od nového roku nájem a investice do EET je poslední kapka. Ať už je to pořízení nové pokladny, ale i pravidelné měsíční platby navíc," řekl ČTK majitel malé provozovny v Praze 2.

Podle Kadeřávka může být zavedení EET pro mnohé majitele trafik zátěží, ale zároveň jim může pomoci některé procesy zrychlit a zefektivnit. V rámci EET nastane elektronizace prodejních míst, což umožní například zavedení elektronických dodacích a remitendních listů, které jsou dnes zajišťovány papírově.

V první vlně zavádění EET skončily nebo přerušily podnikatelskou činnost desítky až stovky provozoven v pohostinství.

Témata:  elektronická evidence tržeb obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy