Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hospodářská komora varuje kvůli EET: Řadě podnikatelů hrozí sankce

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Firmám hrozí sankce ze strany finanční správy i obchodní inspekce. Kvůli chybějícím zákaznickým displejům u zařízení pro elektronickou evidenci tržeb (EET) i nevalidním účtenkám podle zákona o účetnictví na ně čekají postihy. Podnikatelé navíc napojují on-line pokladny do interních sítí, aniž by prověřili bezpečnostní rizika spojená s útoky hackerů. Hrozí tak úniky obchodních dat z počítačů. Vyplývá to z nejnovějších expertiz Hospodářské komory.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, tržby nyní eviduje 46.400 podnikatelů. Od 1. března by se mělo do systému ve druhé vlně připojit zhruba čtvrt milionu maloobchodníků a velkoobchodníků.

"Průběh první vlny elektronizace tržeb se nepotýká s výraznějšími technickými problémy na straně finanční správy. Podle našich expertiz zaměřených na procesní a technickou stránku na straně podnikatelů jsme ale objevili mimo jiné závažné bezpečnostní mezery v implementaci zařízení EET," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý. Přes kasy, které jsou nepřetržitě připojené k internetu, se mohou zvenčí dostat hackeři k informacím z počítačů, které byly dosud v uzavřeném systému. Za dalšími riziky stojí špatný výklad zákonů některých výrobců EET zařízení. "Podle zákona o ochraně spotřebitele by pokladna měla být vybavena displejem, který umožní zákazníkům kontrolovat markované položky. Řada pokladen navíc vydává nevalidní účtenky, které sice splňují zákon o EET, ale nenaplňují podmínky zákona o účetnictví," doplnil na webu komora.cz expert Hospodářské komory pro EET Jakub Rainisch. "Podnikatelům zapojeným do druhé vlny EET přinášíme řešení, které kryje rizika související se zavedením EET pokladen, které bude možné pojistit i samostatně," řekl předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny Generali Pavel Mencl. Již první vlna EET odhalila v praxi i během testování zařízení pro EET Hospodářskou komorou na trhu pokladních řešení propastné rozdíly. "Řada podnikatelů se nezvládla zorientovat, pokladnu vybírali bez rozmyslu nebo s nedostatkem informací, a nyní bojují s poruchami, dublováním plateb nebo dlouhým čekáním na účtenku. Věříme, že nezávislé testování Hospodářské komory pomůže vnést do této oblasti přehled a oddělí kvalitu od neprověřených řešení. I proto jsme nechali ihned otestovat všechna naše zařízení," popisuje některé z problémů Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka. Hospodářská komora testuje na trhu dostupná zařízení již od loňska. Výsledky deklarovaných funkcionalit a bezpečnostních rizik zpřístupňuje podnikatelům na webu http://www.eet-ano-ale.cz.

Témata:  elektronická evidence tržeb firmy hospodářská komora

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy