reklama

Předpis, který mimo jiné ruší jednostranné převedení zaměstnance na jinou práci či zavádí nová pravidla počítání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby, bude ve středu řešit sněmovní sociální výbor. Pokud by návrhy výboru překročily předlohu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), chce proti novele bojovat i Svaz průmyslu a dopravy ČR.

TOP 09 navrhovala poslancům zamítnutí novely už loni v prosinci v prvním čtení. „Jedná se o zbytnou novelu. Změny, které přináší, jsou zbytečné. Vláda je udělala jen proto, aby vykázala činnost," řekla dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně Pekarová Adamová. Vládu naopak vyzývá k tomu, aby začala pracovat na novém zákoníku práce, na kterém bude všeobecná shoda a nebude třeba ho často novelizovat.

Novela zákoníku práce přináší podle strany plno nových povinností, které trh práce svazují. Zcela nové pozměňovací návrhy prý situaci ještě zhoršují. „Odbory porušují dohodu sociálních partnerů a na poslední chvíli se snaží přes poslance protlačit další své zájmy. Podstatné zvýšení odstupného nebo rozšíření minimální dovolené na pět týdnů znamená větší náklady firem, které zákonitě musí vést k propouštění zaměstnanců,“ uvedl člen hospodářského výboru sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu Michal Kučera (TOP 09).

Svaz průmyslu a dopravy dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že od počátku neviděl k novele důvod, ale na základě zodpovědného přístupu k sociálnímu dialogu přistoupil na kompromisní návrh resortu práce. Odbory však podle svazu kompromisní text berou jako prostředek k prosazení dalších změn, u kterých k dohodě nedošlo.

„Vyústilo to do situace, kdy dnes jen při projednávání v sociálním výboru máme k 50 pozměňovacím návrhům. Pokud sociální výbor schválí něco víc než návrh MPSV, pak se necítíme vázáni dohodami a budeme oslovovat poslance, aby odmítli všechny návrhy," uvedl svaz v tiskovém prohlášení.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) označuje předlohu za kompromisní. Cílem je podle ní prohloubit flexibilitu pracovněprávních vztahů a současně posílit ochranu zaměstnance.

„Nelze stále měnit pravidla v průběhu hry. Nepišme zákony pro zákony a dívejme se dál než do voleb. Vyzýváme proto vládu, aby začala připravovat nový zákoník práce, na kterém bude všeobecná shoda a který se minimálně čtyři roky obejde beze změn,“nesouhlasí Pekarová Adamová.