reklama

Podle nově zveřejněné zprávy ministerstva vnitra se Česko rozhodlo přijmout prvních sedm syrských uprchlíků na základě přerozdělovacích kvót, které v loňském roce schválila Evropská unie. Tito lidé už prošli bezpečnostní prověrkou, tři z nich už ale také stihli utéct.

Fiala však poukazuje, že česká vláda kvóty odmítá zřejmě tím, že je plní. „Ačkoli česká vláda kvóty slovně odmítá, její faktické kroky jsou opačné. Výsledkem však je situace, kdy uprchlíci, kteří mají být proti své vůli přesunuti, raději utečou," varuje šéf občanských demokratů, kteří proti kvótám od počátku protestují.

Je podle něj evidentní, že přerozdělování nefunguje. „O to zarážející jsou snahy Evropské komise změnit evropský azylový systém, který má nově obsahovat kvóty trvalé. Kvóty jsou špatná cesta. Nechme toho," dodal rázně Fiala.

ČR by měla do konce příštího roku přijmout 2691 lidí. Dobrovolně se vláda zavázala přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.