reklama

Plastové tašky se už nyní v obchodních řetězcích prodávají minimálně za korunu. V některých obchodech s textilem se však zboží stále do běžných plastových tašek dává bezplatně.

Výbor dnes doporučil na návrh svého předsedy Robina Böhnische (ČSSD) zpoplatnit všechny plastové tašky bez ohledu na tloušťku jejich stěn. Vládní předloha totiž podle Böhnische navrhovala zpoplatnit v souladu s unijní směrnicí jen lehké tašky vzhledem k tomu, že silnější tašky většina obchodníků sama zpoplatňuje. Böhnischova úprava má zabránit tomu, aby byl zákon obcházen.

Bezplatné by mohly zůstat jen tenké sáčky, například na pečivo či masné výrobky.

V ČR se podle studie Evropské komise z roku 2011 pohybuje spotřeba všech plastových tašek, tedy včetně silnostěnných i tenkých sáčků, kolem 300 kusů na osobu a rok. Cílem opatření je trvale snížit jejich roční spotřebu do konce roku 2019 na 90 kusů na osobu a do konce roku 2025 na 40 kusů.

Výbor také podpořil úpravu recyklace a využití obalového odpadu do roku 2020, kterou má novela stanovit. Recyklace by se měla podle vládní předlohy zvýšit ze 60 na 70 procent, celkově by se mělo využít 80 procent obalů.