Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silovský má schizoidní poruchu osobnosti, uvedli u soudu znalci

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Plzeň - Muž, který se podle obžaloby chtěl přidat k Islámskému státu, má podle znalců schizoidní poruchu osobnosti, duševní chorobou ale netrpí. Vypověděli to dnes u Krajského soudu v Plzni znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Dvaadvacetiletý Jan Silovský ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku kvůli tomu, že se chtěl loni přidat v Sýrii k teroristické organizaci Islámský stát. Soud trvá do pátku 10. února, kdy by mohl i padnout rozsudek. Silovskému hrozí za žalovaný skutek 12 až 20 let, případně výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení.

Silovský má svůj vnitřní svět, v němž žije, uvedli znalci. Není dostatečně schopen komunikovat s okolím. Popsali ho jako osobnost s nadprůměrným intelektem, ale s disharmonickým vývojem, která naplňuje znaky schizoidní osobnosti. Projevuje se chladem. "Takoví lidé jsou okolím často považováni za podivíny, velmi často se prezentují bizarním chováním, často se zabývají fantaziemi, bývají odtrženi od světa," uvedli znalci.

Znalci navrhli u Silovského ochranné ambulantní psychiatrické léčení. Úspěšnost léčby a resocializace je těžko odhadnutelná, domnívají se ale, že terapie by ho mohla navést k tomu, aby navázal vztahy s okolím, aby jeho vnitřní sny byly do jisté míry realizovatelné. "Naprosto jednoznačně zásadním korektivní mechanismem je jeho rozhodnutí, schopnost přiznat vinu, pracovat na tom, aby došlo k nějaké změně," uvedl znalec.

Odborníci odpověděli na dotazy senátu, proč mohl být pro Silovského IS lákadlem. Podle znalců islám dává návod, jak žít, co dělat. "Byl šikanován, frustrovaný a najednou islám mu dal smysl života a nějaký cíl. Islámský stát dává možnost jakéhosi vyventilování frustrace vůči okolí, zvýšení sebevědomí," domnívají se znalci. Předpokládají, že na frustrované jedince, jako je Silovský, je také zaměřena propaganda Islámského státu. Obžalovaný ve výpovědi uvedl, že chtěl jet do Sýrie ne proto, aby tam zabíjel, ale aby byl zabit. V minulosti trpěl depresemi a pokusil se i o sebevraždu. Znalci považují toto tvrzení za účelové. "Asi by byl ochoten tam i zemřít, i když si myslím, že by na místě možná propadl deziluzi," uvedl jeden ze znalců. Nevěří ale tomu, že by vzal zbraně a bojoval.

Vše, co se stalo za uplynulý rok, bylo podle znalce pro Silovského velkým ponaučením. "On si dostatečně neuvědomoval následky toho, co provádí, co by mohlo nastat, kdyby se vrátil do republiky," řekl odborník.

Silovský sedí v soudní síni se sklopenou hlavou. Pohled několikrát krátce zvedl, jen když se promítala jím stažená videa. Jsou na nich výbuchy, střelba a boje v Sýrii, záběry zajatců, poprav, mrtvých syrských vládních vojáků, výcviku vojáků IS a jeho bojovníků v kuklách. Jsou tam i záběry po teroristických útocích v Evropě a džihádisté s hlavou zabitých zajatců. Doprovázejí je nápisy a komentáře o tom, že vítězství boží je blízko, výhružky, poselství útočníků a podobně. Soudce po několika minutách přehrávání jednoho z videí s drastickými záběry zastavil.

Znalec z oboru kybernetiky, který zkoumal Silovského mobilní telefon, flashdisk, počítač a tablet ho označil za poučeného uživatele internetu. Používal programy pro anonymizaci IP adresy počítače při přístupu k internetu. Měl v počítači peciální prohlížeč Tor Browser, který slouží k připojení k takzvanému dark netu - běžnému uživateli nedostupné skryté oblasti internetu, kde nelze zpětně vysledovat servery, uživatele ani jím prohlížené soubory, stránky a podobně.

Témata:  Islámský stát soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy