reklama

S příchodem nových pracovníků do rostoucího závodu Škody Auto v Kvasinách a do okolních továren přibývá na Rychnovsku drobná kriminalita. Dělníci jsou často z ciziny, zejména z Polska. Místní obyvatelé podle představitelů samospráv ztrácejí pocit bezpečí.

Tabulkových 42 míst pro policisty vznikne na obvodním oddělení a u dopravní policie v Rychnově a také na dalších odděleních krajské policie v Náchodě a v Hradci Králové. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého budou místa postupně obsazena od letošního roku do roku 2020. "Do té doby bude služba na Rychnovsku posílena policisty z jiných útvarů," řekl Tuhý.

Společné česko-polské policejní hlídky zatím zasahovaly na Rychnovsku asi čtyřikrát měsíčně, od března by se průměrný počet měsíčních společných hlídek měl podle Tuhého zvýšit na osm až deset. "Polské kolegy potřebujeme především pro zjišťování původců přestupků a pro prevenci," uvedl Chovanec. Podle dnešní dohody s polskou policií budou Poláci podle něj dělat preventivní bezpečnostní opatření v dopravě i v Polsku. Potřebná je podle Chovance také změna česko-polské smlouvy o policejní spolupráci tak, aby čeští policisté mohli zasahovat v Polsku a polští v Česku.

Městská policie v Rychnově má 15 strážníků a do léta by měla posílit na 19. Podle starosty Jan Skořepy (Nezávislí za Rychnov) to při velikosti Rychnova s 11.000 obyvateli bude v porovnání s obdobnými městy znamenat dvojnásobný počet strážníků. "Chceme být akceschopnější a občanům Rychnova a okolí vrátit pocit bezpečí," řekl Skořepa. Náklady na posílení strážníků vyčíslil na dva miliony korun ročně, které dá město ze svého rozpočtu. Po státu však město chce příspěvek na obměnu a posílení kamerového systému.

Zvýšenou kriminalitu stát řeší i v průmyslových zónách se zahraničními dělníky v na Plzeňsku. Kromě posilování policie na Rychnovsku či Plzeňsku musí stát podle Chovance změnit legislativu. Připomněl, že v Parlamentu je zákon zpřísňující pravidla pro agentury práce. Stát musí podle něj vymáhat i povinnosti majitelů bytů, kteří v nich ubytovávají cizince. Změnit by se měly i hygienické normy pro ubytování. "Je nepřijatelné, aby v bytě se 100 metry čtverečnými bylo ubytováno 20 až 25 lidí," řekl Chovanec.

Policie také dnes dopoledne na Rychnovsku zkontrolovala deset ubytoven pro dělníky. U dvou Ukrajinců policisté zjistili padělané rumunské doklady. "U samotných ubytovatelů bylo zjištěno několik správních deliktů. Zjištěny byly dvě ženy, o něž mají zájem úřady ze zemí Schengenu," řekla ČTK Ivana Ježková z vedení krajské policie.

Na Rychnovsku loni meziročně stoupl počet zjištěných přestupků o více než 400 procent, velké problémy jsou v dopravě. Počet trestných činů se meziročně snížil z 965 skutků v roce 2015 na loňských 872. Nárůst evidovaných přestupků byl ovlivněný i větším nasazením policie. Policisté se situaci v průmyslové zóně intenzivně věnují od loňského září, od ledna v zóně dál posílily hlídky.

Škoda Auto závod v Kvasinách masivně rozšiřuje miliardovými investicemi. Počet zaměstnanců tam do konce loňského roku zvýšila o 2600 a nyní dává v Kvasinách práci asi 7000 lidí. V náboru firma pokračuje. Celkem v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny pracuje zhruba 10.500 lidí, z toho je asi 3000 cizinců. Kromě Poláků zaměstnání v Kvasinách našli i lidé z jiných zemí východní Evropy.