Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemocných s chřipkou v Česku ubývá

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Počet nemocných s chřipkou nebo akutním respiračním onemocněním za poslední týden v Česku sice klesl o 12 procent, hygienci ale nadále hovoří o epidemii. Dominujícím původcem nákazy zůstává virus chřipky typu A/H3N2.

V Česku je zhruba 1562 nemocných na 100.000 obyvatel. Nemocných ubylo ve všech věkových skupinách a ve všech krajích s výjimkou Královéhradeckého. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Libereckého a Zlínského.

Naopak nejméně nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel registrovali hygienici v Karlovarském kraji.

"Podle nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu i přes pokles nemocnosti stále na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Chřipka A probíhá v explozivních epidemiích, chřipka B nevyvolává pandemie, probíhá spíše v lokálních, pomaleji se šířících epidemiích. Chřipka C se vyskytuje pouze sporadicky, vyvolává mírná onemocnění, nejčastěji u dětí, vysvětluje ockovacicentrum.cz.

Virus typu A je značně nestabilní, často mutuje (možné kombinace H1-H17 a N1-N9). Přenáší se nejčastěji vzduchem v kapénkách, které pocházejí z dechu, kašle nebo kýchání infikovaných osob, ale i kontaminovanýma rukama, jež se dotknou obličeje. Proto je chřipka tak snadno přenosná.

Mezi významná preventivní opatření patří zdravý životní styl (aktivní pohyb, otužování, dostatečný přísun vitamínů), hygienická opatření (časté mytí rukou, pravidelné větrání místnosti, užívání jednorázových kapesníků a ručníků) a očkování.

Témata:  chřipka nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy