reklama

Předseda vlády v sobotu po pražském zasedání ústředního výkonného výboru sociální demokracie oznámil, že ČSSD trvá na třech miliardách pro kraje. Sobotka uvedl, že Ťok ho lednovým oznámením dvoumiliardové dotace na opravy silnic druhé a třetí třídy zklamal.

"Pokud vyjádření pana premiéra znamená, že máme sahat do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), pak by měl ukázat prstem na tu dálnici, kterou letos nemáme začít stavět. A může si vybrat z chystaných pokračování dálnic D3, D6, D11, D35 a dalších, včetně modernizace dálnice D1," reagoval Ťok.

Pakliže pan premiér není ochoten škrtnou nějakou z chystaných dálnic, nezbývá než najít další peníze v rozpočtech jiných resortů, včetně těch, které řídí ministři ČSSD, dodal.

Materiál o čerpání rozpočtu SFDI za loňský rok v souvislosti s možným financováním oprav silnic II. a III. třídy předložil do vlády ministr dopravy v pátek. "Podle aktuálních čísel jsme nejen plně dočerpali schválenou výši rozpočtu, ale i většinu dodatečných zdrojů. I přesto ministerstvo dopravy může ze zůstatku loňského rozpočtu poskytnout krajům na financování oprav silnic II. a III. tříd dvě miliardy korun," uvedl Ťok.