Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sponzoři dali miliony na pomoc dětem, penzion získal podnikatel Syrový

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Sdružení manželky tehdejšího premiéra Zuzany Paroubkové před deseti lety za více než pět milionů korun koupilo a za dalších 14 milionů opravilo krkonošský penzion Michaela v Horní Malé Úpě z peněz sponzorů na pomoc dětem z dětských domovů. Rekreační zařízení tři dny před loňskými Vánocemi získal pražský podnikatel Jaroslav Syrový. O kauze informuje server HlídacíPes.org.

Paroubková tehdy byla odvolána ze sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem a spolek se přejmenoval na Budoucnost pro potřebné. Syrový se stal jeho předsedou a spolek usídlil na adresu svého bydliště.

Paroubková řekla, že s novým směřováním spolku nechtěla mít nic společného a se Syrovým vzdala boj. "Samozřejmě jsem přemýšlela o tom, že bych ten penzion dala na nějaké dobročinné účely, třeba dětské nemocnici. Ale vzdala jsem to, protože on by mě zničil. Má lepší právníky, vyhrál by to," dodala.

Pražský podnikatel, který byl dříve v nadaci Zuzany Paroubkové místopředsedou a také předsedou Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) v Královéhradeckém kraji, vlastní v Malé Úpě ještě se svojí firmou další chalupu a pozemky o rozloze víc než 1,5 hektaru, píše server. "Ten penzion zeje léta prázdnotou, žádné děti v něm nikdy nebyly. Celé to zřejmě bylo děláno jen s cílem tu nemovitost zpeněžit," řekl serveru místostarosta Malé Úpy Pavel Plíva.

Spolek Budoucnost pro potřebné, jehož je Syrový předsedou, jako své aktivity avizuje podporu dětí bez rodiny, seniorů a menšin, podporu nadaných dětí a vzniku hospiců a léčeben dlouhodobě nemocných. Podle serveru ale spolek nemá webové stránky, kde by byly dostupné například výroční zprávy.

Témata:  Zuzana Paroubková nemovitosti dětské domovy Jaroslav Syrový

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy