Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ťok musí hospodařit tak, aby na silnice byly tři miliardy, rozhodl Sobotka

Dan Ťok, ministr dopravy a Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Dan Ťok, ministr dopravy a Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že má stát letos krajům na opravy silnic nižších tříd poskytnout tři miliardy korun. Stejnou částku dostaly kraje loni a mají připravené projekty, řekl dnes novinářům. Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok chce poskytnout dvě miliardy korun. o víkendu uvedl, že pokud ČSSD trvá na třech miliardách, má Sobotka říct, která dálnice by se letos neměla začít stavět.

Podle ČSSD miliarda navíc pomůže hospodářskému růstu a zaměstnanosti. Ministerstvo dopravy má podle Sobotky hospodařit tak, aby peníze byly k dispozici. "Platí, že vláda přijala usnesení, ve kterém vyzvala ministra dopravy, aby předložil do vlády návrh na financování silnic druhé a třetí třídy v obdobném rozsahu jako to bylo v roce 2016. Obdobný rozsah byly tři miliardy korun," uvedl Sobotka.

Dodal, že kraje mají připravené projekty a byla by chyba, kdyby tato připravenost nebyla využita. "Ministerstvo dopravy je tu od toho, aby zajistilo takový management prostředků ve fondu dopravy, abychom peníze měli k dispozici," řekl.

V sobotu premiér uvedl, že Ťok ho lednovým oznámením dvoumiliardové dotace na opravy silnic druhé a třetí třídy zklamal. "Pokud vyjádření pana premiéra znamená, že máme sahat do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), pak by měl ukázat prstem na tu dálnici, kterou letos nemáme začít stavět. A může si vybrat z chystaných pokračování dálnic D3, D6, D11, D35 a dalších, včetně modernizace dálnice D1," řekl Ťok. Patří mezi ministry, které premiér nejvíc kritizuje.

Materiál o čerpání rozpočtu SFDI za loňský rok v souvislosti s možným financováním oprav silnic II. a III. třídy předložil do vlády ministr dopravy v pátek. Loni kraje na opravy těchto silnic dostaly od státu tři miliardy korun, v roce 2015 to bylo 4,4 miliardy. Vedle ČSSD se nejméně pro tři miliardy letos koncem ledna vyslovila Asociace krajů ČR, kterou vede karlovarská hejtmanka za ANO Jana Vildumetzová.

Témata:  Bohuslav Sobotka Dan Ťok silnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy