Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko musí zaplatit 2 miliony kvůli regulaci nájmu, rozhodl soud ve Štrasburku

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Štrasburk/Praha - Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se zastal tří Čechů, kteří tvrdili, že země regulací nájemného porušila jejich práva. Stát jim tak musí zaplatit dohromady zhruba 2,19 milionu korun (81.000 eur).

Podle Občanského sdružení majitelů domů v ČR (OSMD) české soudy přiznávají náhrady zhruba o 90 procent nižší, než jsou podle metodiky, kterou zvolil štrasburský soud.

"Aktuální rozsudek konečně rozhodl o odpovídajícím způsobu výpočtu náhrady za omezení vlastnického práva v souvislosti s dlouholetou regulací nájemného," uvedlo v tiskové zprávě OSMD. Sdružení je přesvědčeno, že vedle rozhodnutí ESLP nemůže obstát způsob, jakým odškodnění vyčíslují české soudy. Ten vychází z nájemného stanoveného v zákoně o jednostranném zvyšování nájemného z bytu pro rok 2007.

"S trochou optimismu se lze domnívat, že dosavadní 'metodika' minimalizace přiznávané náhrady bude muset být v dohledné době přehodnocena," uvádí OSMD.

Kvůli regulaci nájemného si ve Štrasburku v roce 2005 stěžovalo zhruba pět tisíc vlastníků domů a bytů. Tvrdili, že kvůli regulaci nájemného neměli zaručený ani minimální zisk potřebný na údržbu nemovitostí. Svoji újmu vyčíslili na téměř 50 miliard korun. OSMD později soudu vybralo pilotní kauzy, které měly ilustrovat modelové případy.

Témata:  Evropský soud pro lidská práva nájemné Česká republika soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy