reklama

O cenách v Česku, zejména za mobilní data, se v posledních týdnech rozproudila na tuzemské politické scéně velká debata. "Postoj vlády k mobilním operátorům se zvrhl ve frašku," míní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Zatímco se v Evropské unii platí za gigabyte mobilních dat v průměru 2,77 eura, zástupci vlády prosazovali maximální roamingové ceny, tedy deset eur," uvedl.

TOP 09 v této souvislosti kritizovala tvrzení ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) o tom, že roaming je elitářská služba pro pět procent občanů. Kalousek poukázal na to, že jen loni vycestovalo do zahraničí pět milionů Čechů.

"Chování vlády je jedním z příkladů, které popírá tvrzení premiéra Bohuslava Sobotky, že ČSSD hájí zájmy občanů se středními příjmy," řekl Kalousek.

Sobotka nedávno ohlásil, že chce zrychleně prosadit novelu o elektronických komunikacích, která by zvyšovala o 30 milionů až na 50 milionů korun možné postihy, které může operátorům dát za prohřešky Český telekomunikační úřad. Novým deliktem by bylo nedodržování podmínek přidělení frekvence.