Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pečenka dostal dvouletou podmínku kvůli smlouvě VZP s Protonovým centrem

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Někdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka dostal dvouletý podmíněný trest za podepsání smlouvy o smlouvě budoucí s firmou Proton Therapy Centre Czech, rozsudek není pravomocný. Obhajoba dokonce chtěla předvolat exministra zdravotnictví Davida Ratha, soud nevyhověl.

Smlouvu Pečenka podepsal v roce 2006 jen několik dní předtím, než ve funkci správce skončil. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně.

Tento postup Pečenka náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Pojišťovně tak podle rozsudku mohla vzniknout mnohamilionová škoda.

Lékař Pečenka se hájí mimo jiné tím, že chtěl v Česku zavést nejmodernější technologii léčby. Odmítá, že se pokusil zneužít svou pravomoc. 

Obvodní soud pro Prahu 3 muže napoprvé osvobodil s tím, že jeho skutek nebyl trestným činem. Když odvolací senát kauzu vrátil k novému projednání, rozhodl obvodní soud podruhé tak, že stíhání je promlčené. Ani s tímto názorem se soud vyššího stupně neztotožnil. Napotřetí uznal předseda senátu Radek Mařík na základě právního názoru odvolacího soudu Pečenku vinným.

Témata:  VZP protonová léčba Antonín Pečenka soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy