reklama

Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera se statistiky vrátily do stavu před rokem 2015, než vypukla migrační krize. Loni policie při tranzitní migraci chytila 511 cizinců, o rok dříve jich bylo 3294. Nejčastěji šlo o malé skupiny migrantů, kteří jeli mezinárodními vlaky nebo v dodávkách.

"Jedním z důvodů je uzavřená dohoda EU s Tureckem, které přestalo pouštět uprchlíky do Evropy," řekl novinářům Majer. Pomohla také další opatření na takzvané balkánské trase, kde některé země postavily ploty.

Po Ukrajincích loni v počtu ilegálů následovali občané Ruska, Kuvajtu a Vietnamu. Na pátém místě se umístili Syřané, kteří v roce 2015 kvůli uprchlické krizi patřili mezi nejčastěji zadržené cizince. Zatímco v roce 2015 jich v česku bylo zadrženo 2016, loni 158, což byl pokles o více než 92 procent.

Loni se ze 168 na 56 snížil počet lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či k překročení hranice. Bylo mezi nimi 13 převáděčů, meziročně o 105 méně. "Převaděči začali hledat nové způsoby přepravy těchto osob, a tak se nám objevují v úkrytu v nákladních automobilech, objevují se v nákladních vlacích a cisternách, což jsou případy, které zasluhují pozornost vzhledem k nebezpečí ztráty života," uvedl vedoucí oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimír Takáč.

Cizinecká policie také odhalila 1430 falešných dokladů a dalších cestovních listin, což bylo o 1072 méně. "Nejčastěji jde o totální padělky, pak se objevují pozměněné, u kterých je například vyměněna fotografie nebo doba platnosti," dodal Hubert Lang z Národního centra pro kontrolu dokladů. Nebezpečný je podle něj celoevropský trend, kdy je doklad pravý, ale používá ho někdo jiný.