Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loni v Česku výrazně ubylo ilegálů, policie zdržela víc než 5 tisíc cizinců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Policie loni v Česku chytila 5261 ilegálů, což je o 3302 zadržených cizinců méně než v roce 2015. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace. Loni bylo v tuzemsku nelegálně 1567 Ukrajinců, kteří nejčastěji přijedou legálně a pak překračují povolenou dobu pobytu.

Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera se statistiky vrátily do stavu před rokem 2015, než vypukla migrační krize. Loni policie při tranzitní migraci chytila 511 cizinců, o rok dříve jich bylo 3294. Nejčastěji šlo o malé skupiny migrantů, kteří jeli mezinárodními vlaky nebo v dodávkách.

"Jedním z důvodů je uzavřená dohoda EU s Tureckem, které přestalo pouštět uprchlíky do Evropy," řekl novinářům Majer. Pomohla také další opatření na takzvané balkánské trase, kde některé země postavily ploty.

Po Ukrajincích loni v počtu ilegálů následovali občané Ruska, Kuvajtu a Vietnamu. Na pátém místě se umístili Syřané, kteří v roce 2015 kvůli uprchlické krizi patřili mezi nejčastěji zadržené cizince. Zatímco v roce 2015 jich v česku bylo zadrženo 2016, loni 158, což byl pokles o více než 92 procent.

Loni se ze 168 na 56 snížil počet lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či k překročení hranice. Bylo mezi nimi 13 převáděčů, meziročně o 105 méně. "Převaděči začali hledat nové způsoby přepravy těchto osob, a tak se nám objevují v úkrytu v nákladních automobilech, objevují se v nákladních vlacích a cisternách, což jsou případy, které zasluhují pozornost vzhledem k nebezpečí ztráty života," uvedl vedoucí oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimír Takáč.

Cizinecká policie také odhalila 1430 falešných dokladů a dalších cestovních listin, což bylo o 1072 méně. "Nejčastěji jde o totální padělky, pak se objevují pozměněné, u kterých je například vyměněna fotografie nebo doba platnosti," dodal Hubert Lang z Národního centra pro kontrolu dokladů. Nebezpečný je podle něj celoevropský trend, kdy je doklad pravý, ale používá ho někdo jiný.

Témata:  cizinci uprchlíci Česká republika Policie ČR

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy