reklama

Společnost Hamé, které se zákaz dotkl, zmírnění zákazu označila za pozitivní zprávu. "Pro nás je to určitě pozitivní zpráva, protože každý den zpoždění dodávek hraje roli, a my tak nyní můžeme na tento pro nás důležitý trh naše paštiky a kojenecké výživy opět vyvážet. Uvidíme, jaké ekonomické ztráty nám přinese to, že se kvůli zákazu zpozdily dodávky našich potravin do Ruska, nyní o tom jednáme s našimi odběrateli," řekl mluvčí firmy Petr Kopáček.

Omezení dovozu drůbeže nebo masa, které nebylo tepelně zpracované, zavedla ze šesti postižených krajů Česka Ukrajina. Na seznamu zemí, které zakázaly dovoz masa z regionů s chřipkou, jsou také Mexiko, Hongkong, Srbsko nebo Bělorusko.

Kvůli ptačí chřipce bylo usmrceno od začátku roku v Česku více než 58.000 ptáků, nemoc byla prokázána u 50 volně žijících ptáků z 12 krajů.

Chovatel, který měl drůbež v Ochozu, což je místní část Nasavrk, podle ředitele Státní veterinární správy pro Pardubický kraj Josef Boháče chov nezabezpečil tak, aby zamezil styku s volně žijícími ptáky. Veterináři museli usmrtit 56 slepic a 13 kachen.

Podle veterinárního nařízení musejí v tříkilometrovém ochranném pásmu a desetikilometrovém pásmu dozoru majitelé chovy zcela uzavřít. Soupis lokalit je na stránkách krajského úřadu nebo veterinární správy. Chovatelé také musejí obce do pondělí informovat, kolik chovají drůbeže nebo jiného ptactva.

Ohnisko ptačí chřipky veterináři už dřív potvrdili v Koldíně na Orlickoústecku, první únorový víkend zhruba čtyři desítky kusů drůbeže usmrtili. Výskyt nemoci provázejí stejná opatření jako na Chrudimsku.