Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie kvůli nahlášené bombě evakuuje Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Praha
Letiště Václava Havla Praha
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Anonymní telefonát dnes večer oznámil uložení bomby na Terminálu 2 Letiště Václava Havla v Praze. Policie prostor evakuovala, objekt prohlížejí pyrotechnici a psovodi. Z terminálu, který je určen pro lety do zemí schengenského prostoru, dočasně nesmějí odlétat žádná letadla, řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Situaci řeší krizový štáb letiště.

Spoje do Paříže, Amsterdamu, Varšavy a dalších evropských měst proto zatím nemohly odletět a čekají na letištní ploše, až budou moci být cestující odbaveni. Lidé zatím čekají na obnovení provozu na prvním terminálu, který funguje bez omezení. Příletů na Ruzyni se policejní zásah nedotkl. Cestující přilétávající ze zemí Schengenu jsou směřováni na Terminál 1, uvedl mluvčí pražského letiště Michal Řehořek. Podle odhadů by pyrotechnická prohlídka mohla být ukončena do 22:00.

Policisté postupují podle předem připravených scénářů podobných situací. "Bude provedena důkladná kontrola všech prostor za účasti psovodů a specialistů na vyhledávání výbušnin. Pokud prohlídka proběhne s negativním výsledkem, bude provoz na letišti postupně zcela obnoven. Nyní z Terminálu 2 neodletí žádná letadla," uvedla kolem 20:00 mluvčí cizinecké policie, která má bezpečnost letiště na starosti.

Na letiště se sjeli policisté, záchranáři a hasiči, příjezdové cesty ke druhému terminálu byly uzavřeny páskami. Situaci na místě řešil krizový štáb letiště. Cestující čekající na odlet se většinou přesunuli na Terminál 1 určený pro spoje ze států nepatřících do Schengenu. "Cestujícím jsou k dispozici zaměstnanci informačního týmu, posílili jsme i zaměstnance bezpečnostní kontroly. Je to pro nás nepříjemná situace, ale bezpečnost letiště je pro nás na na prvním místě, " uvedl Řehořek.

Témata:  Letiště Václava Havla Praha Policie ČR evakuace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy