Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravte si peněženky: Cena zeleniny letí vzhůru, dražší je i máslo

Cherry rajčata, ilustrační fotografie
Cherry rajčata, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že zelenina na pultech obchodníků letos výrazně podražila. Platíme mnohem víc za rajčata, papriky či brambory. Důvodem je nepříznivé počasí na jihu Evropy, které mělo dopady na úrodu. O více než pětinu stoupla u českých obchodníků také cena másla.

Brambory za rok podražily o 18 procent, letos je obchody prodávají v průměru za 18,65 Kč/kg. "Současné ceny brambor v Evropě ovlivnily nepříznivé klimatické podmínky, (především sucho) v některých částech významných bramborářských zemí (Německo, Francie, Belgie, Nizozemsko). V západní Evropě to negativně ovlivnilo množství brambor určených zejména pro zpracování na výrobky, ale nepřímý dopad byl i na konzumní brambory. Celková produkce byla nižší (o 2 - 10 %), což znamená zvýšenou poptávku i ceny konzumních brambor," uvedlo pro server EuroZprávy.cz ministerstvo zemědělství. 

Ceny rajčat v obchodech jsou dokonce až o polovinu vyšší než loni v únoru, zákazníci za ně tento týden platili v průměru 68,45 koruny za kilogram proti loňským 45,18 Kč/kg. Papriky jsou dražší o desetinu a stojí 90,60 Kč/kg.

Rajčata a papriky se v zimě do českých obchodů dovážejí zejména z jihu Evropy. Španělští exportéři podle agentury Reuters uvedli, že produkce zeleniny v Evropské unii v posledních týdnech klesla o 60 procent oproti běžné úrovni, a to kvůli nepříznivému počasí, které mělo dopad na zemědělce v zemích kolem Středozemního moře.

"Oblasti Španělska zasaženy nejhoršími dešti za posledních 70 let v kombinaci s nejvyššími teplotami za posledních 50 let. Mezi plodiny postižené nepříznivými podmínkami patří brokolice, květák, špenát, cuketa, artyčok a lilek," informovalo naši redakci ministerstvo. Záplavy a sněžení ve Španělsku například těžce zasáhly produkci ledového salátu, jehož cenu ale ČSÚ nesleduje. Podle španělských farmářů bude nedostatek ledového salátu pravděpodobně pokračovat rovněž v březnu, protože špatné počasí na jihu země znemožnilo výsadbu, která by nahradila zničenou úrodu. Nedostatek ledového salátu se již projevil v maloobchodě, v Británii například některé supermarkety omezily jeho prodej na tři kusy na zákazníka.

Nyní lidé čtvrt kilogramu másla kupují v průměru za 43,17 Kč, loni to bylo 35,53 Kč. O 30 procent dráž vyjde i eidamská cihla, mléko je o 3,5 procenta dražší. V první půli loňského roku ale farmáře prodávající mléko trápila krize, kvůli které prodávali výrobky za ceny pod výrobními náklady. Na evropském trhu totiž byl i kvůli zavedení ruského embarga na dovoz potravin mléka přebytek.

Témata:  zdražování zelenina obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy