Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chvojka přijel do Lán: Se Zemanem jedná o novele Ústavy či sociálním bydlení

Jan Chvojka
Jan Chvojka
Foto: Facebook

Lány - Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) právě jedná s prezidentem Milošem Zemanem. Do Lán mu přivezl představit plány svého resortu v období do podzimních sněmovních voleb.

"Chci panu prezidentovi říci, co je vůbec agenda mého ministerstva, a také mu chci říci, co ještě plánuji do konce volebního období udělat, co je možné stihnout a co se třeba už nestihne," řekl před návštěvou Chvojka.

"Já bych byl velmi rád, kdyby se stihl zákon o sociálním bydlení, ten má jít na vládu nejpozději 8. března. Chtěl bych do 30. září představit věcný záměr zákona o lobbingu. Bylo by dobré, aby legislativním procesem prošla novela občanského soudního řádu, která se zabývá ochranou oznamovatelů podezření na protiprávní jednání, a novela o veřejném ochránci práv," uvedl ministr.

Ohledně zákona o sociálním bydlení připustil, že ho ještě čeká velká bitva, protože koaliční ČSSD a ANO mají rozdílné názory na to, jak širokého okruhu subjektů se má zákon týkat. "Cesta bude ještě velmi trnitá, ale věřím, že do konce volebního období se zákon stihne přijmout," podotkl.

S prezidentem se prý určitě dostanou také k tématu případných změn Ústavy a kulatých stolů, které Chvojka pořádá s experty na ústavní právo. "Mně jde o to, aby se po 25 letech od přijetí Ústavy věcně a odborně debatovalo nad tím, zda jsou nějaké změny potřeba, nebo ne. V tomto funkčním období bylo navrženo mnoho novel, ale vždy se řešila spíše jednotlivost bez odborné diskuse," řekl.

Témata:  Miloš Zeman sociální bydlení Jan Chvojka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy