Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jižní Moravě začala dezinfekce chovů kvůli ptačí chřipce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ivančice - Na jižní Moravě v Ivančicích dnes odborná firma začala s dezinfekcí chovných zařízení, v nichž byla utracena drůbež kvůli ptačí chřipce. Muži ve speciálních oblecích s kanystrem naplněným dezinfekční kapalinou a postřikovačem obcházejí dům po domu.

"Začínáme v místní části Letkovice, firma má jednu četu i v Oslavanech," řekla ČTK Lenka Dittrichová, která má v Ivančicích na starosti krizové řízení.

Majitel odborné firmy Pařez Jiří Pařez předpokládá, že až se podaří dezinfikovat chovy v Ivančicích, Oslavanech a také v Nové Vsi, přesunou se zaměstnanci do Moravského Krumlova. Předběžně odhadoval, že by dezinfekce mohla trvat zhruba týden.

Muži ve speciálních oblecích doprovází zástupce samosprávy, který vše eviduje. "Píše se tam také úroveň mechanického očištění. Kdyby bylo nedostatečné, musí se město postarat o nápravu a my tam přijdeme později," vysvětlil Pařez. Podle něj postupovaly práce poměrně rychle a lidé měli zařízení očištěná.

Na jižní Moravě se vyskytla čtyři ohniska jako první v republice po deseti letech na začátku ledna. Dvě byla v Ivančicích a po jednom v Moravském Krumlově a v Brodě nad Dyjí. V Česku se dodnes objevilo téměř 30 ohnisek. Avšak pouze v okolí Ivančic a Krumlova veterináři rozhodli utratit drůbež plošně v okolí tří kilometrů, tedy v ochranném pásmu.

Až dezinfikování skončí, začne se odpočítávat lhůta 21 dnů omezujících opatření v tříkilometrovém ochranném pásmu a třicetidenní lhůta v desetikilometrovém dozorovém pásmu.

Témata:  ptačí chřipka Jihomoravský kraj veterináři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy